Dream and Believe

2013-04-11
23:05:33

Countrymusikens Nashvillesound
I kursen Omvärldsanalys har vi nu fått i uppgift att blogga om valfritt ämne. Jag ska i mitt första inlägg blogga om countrymusik och i synnerhet Nashvillesoundet! Här kommer jag nu berätta om countrymusikens uppkomst, mitt intresse av ämnet samt hur Nashvillesoundet ses på i olika delar av världen.

Googlar man på "Countrymusik Sverige" får man upp en del ändå, som att det finns en radiokanal som heter Countrykanalen bland annat. Med andra ord existerar countrymusik även i Sverige. Men det är mycket gammaldags traditionell country som ofta kan liknas vid svensk dansband som verkar spelas på den kanalen, och många i Sverige verkar tänka på Texasinspirerad country, lite mer "yii haa" cowboyhatt, häst och vilda western... Nu överdriver jag lite, men åt det hållet tror jag många svenskar tänker när de hör country. Så tänker inte jag.
 
Jag älskar den modernare delen av country som många inte tänker på som just country... Jag tänker på Nashvillesoundet: Den moderna countrymusiken som är inspirerad av pop (och lite rock ibland) men med lite andra instrument och med en touch av något eget i instrumentväg (till exempel mycket gitarrer). Jill Johnson är en svensk artist som jag gillar. 

Jag brukar säga att countryballader är det bästa som finns. Känslan i låtarna är magisk för mig. Variationen i texterna är också stor, det gillar jag. Inom genren finns allt från låtar om otrohet (Typ Carrie Underwoods "Before he cheats") till unga föräldrar (Till exempel Kenny Chesney med låten "There goes my life"), barnmisshandel, sjukdomar, kärlek (naturligtvis) och en massa andra varierande ämnen och känslofyllda låtar. Country berör fler ämnen än många andra genrer generellt berör enligt mig, även om jag lyssnar på mycket annan musik än bara country. 
 
 
Några favoriter som jag har inom genren; Rascal Flatts, Carrie Underwood, Brad Paisley, Lady Antebellum, Jana Kramer och en massa andra.
 
Jag tycker det är synd att countrymusik inte är så stort i Sverige som i USA, så när jag hör någon countrylåt i en tv-serie, eller när någon gör sin idolaudition med till exempel en låt av Rascal Flatts eller Brad Paisley låt blir jag glad. Rix FM spelar ju faktiskt både Taylor Swift och Lady Antebellum så Nashvillesoundets utveckling i Sverige går framåt. Även i tv-serier, i TV3s Nashville som handlar om countrystjärnor (och Kanal5s Hart of Dixie där det spelas mycket countrymusik). 

 
På Wikipedia står det att country är en blandning av olika former av populärmusik från sydstaterna i USA. Den har rötterna i traditionell och keltisk folkmusik, blues, gospel och "Old-time" och utvecklades fort i början på 1920-talet. Så den har funnits ett tag. Men först år 1970 var termen country ett accepterat uttryck.
 
Hur countrymusiken är utspridd över världen vet jag faktiskt inte, men min gissning är att den ser ungefär likadan ut i övriga Skandinavien som den gör i Sverige, kanske att något land är mer bekant med Nashvillesoundet. Däremot tror jag majoriteten av världens befolkning (bortsett från USA) inte tänker på Nashvillesoundet som typisk country. Intressant, tycker jag...
 
Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Countrymusik

http://www.countrykanalen.se/wp/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Countrymusik_i_Sverige

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: