Dream and Believe

2013-04-28
21:33:21

Fakta om Internet
Dags för mitt andra inlägg i serien "Skolarbete Trendanalys"! Den här gången blir det det populära fenomenet Internet.Kort sagt beskrivs Internet som "ett globalt nätverk av datorer som är sammankopplade med varandra genom olika servrar världen över". 

Idén till Internet började, enligt det jag har läst, under kalla kriget på 50 och 60-talet då amerikanska militären byggde ett system som då var osårbart. Systemet hette Arpanet och byggde på att om en stad skulle ut i kärnvapenkrig så skulle inte de andra förlora kontakten med varandra. Detta spann universiteten i USA vidare på och kom på att de skulle sammankoppla sina datorer på ett liknande sätt. Detta skedde under 60, 70 och 80-talet. 

Browsers är en slags program som presenterar all information som man får fram på sin dator när man surfar på World Wide Web eller använder andra internet-funktioner. De allra vanligaste är Microsoft internet Explorer och Netscape Navigator. Varje dator har ett IP-nummer som sedan omvandlas till adresser som består av siffror, och när en server ser IP-adressen vet den vilken domän den ska till. Man kan ha olika typer av e-mail-adresser t.ex. förnamn.efternamn@företag.se eller nummer@internetoperatör.se eller namn@företag.se. I USA har man inte bara en landkods-domäner som t ex Sverige, Tyskland och Japan har (.se .dr och .jp), utan där har man även .com för företag eller organisationer, .edu för utbildningsinstitut (universitet etc), .gov för statliga myndigheter och .mil för militären. (Hämtat från http://home.swipnet.se/~w-62236/interarb.htm 28 april 2013)

Den mesta Internettrafiken går över Atlanten och enligt en studie som Stiftelsen för Internetinfrastrukturen har släppt år 2010 leder Sverige listan över olika länders beredskap och förutsättningar för att bli ett framgångsrikt IT-samhälle. Sverige är internationellt sett ledande när det gäller användandet av Internet, särskilt bland äldre.

Sammanfattningsvis visar studien följande:

85 procent av alla svenskar över 16 år har tillgång till internet i hemmet. En ökning med två procent sedan förra året, vilket visar att Sverige börjar nå sin mättnadspunkt.

97 procent av alla internetanvändare i Sverige har tillgång tillbredband, vilket motsvara 84 procent av befolkningen.

81 procent av alla svenska internetanvändare använder internet dagligen.

I snitt ägnar svenska internetanvändare 11,3 timmar i veckan på nätet.

Hälften av internetanvändarna ser ibland på tv samtidigt som de är uppkopplade mot internet.

42 procent av svenskarna använder nu sociala nätverk på mobiltelefoner jämfört med nio procent förra året.

Användandet av e-post på mobiltelefoner har ökat till 52 procent jämfört med 20 procent förra året.

Oron för kreditkortsbedrägerier har minskat kraftigt och endast 24 procent känner nu oro. För tio år sedan var siffran 72 procent.

Hälften av alla svenskar är med i sociala nätverk. Bland användare över 45 år har användandet av sociala nätverk fördubblats jämfört med i fjol.

Fildelningen är tillbaka på samma nivå som 2008. Hälften av alla män i åldrarna 16 till 25 år ägnar sig åt fildelning.


Har man en dator är det ofta man har tillgång till Internet, och nu för tiden har även många mobiltelefoner Internet vilket gör det väldigt lätt för människor idag att komma åt Internet, och att söka information om olika saker via till exempel Google går ofta fort och är väldigt smidigt. 

Det är svårt att direkt tjäna pengar på Internet om man inte gör direkta betalsajter som man måste betala till för att använda som till exempel Netflix, där man kan se på filmer och tv för en viss månadskostnad, eller klädaffärer som även har sajter på Internet där man kan köpa kläder. Att marknadsföra saker på Internet är dock väldigt smidigt, då många människor ser informationen på samma gång om man till exempel sprider information via sociala medier som Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest eller Instagram. Internet har öppnat upp en ny lättåtkomlig värld för människor och när det blir allt lättare för privatpersoner att skapa sajter och lägga ut material blir det också roligt att använda. Man kan lägga upp och kolla på videor och bilder, läsa böcker, lägga upp egna texter, kommunicera med människor som bor på andra sidan jordklotet och mycket mer. 

Den här listan hittade jag på Internetstatistik.se:

Webbplatser med flest unika besökare under vecka 16, 2013.

#

Webbplats

Besökare

1.

www.aftonbladet.se

5 822 030

2.

blocket.se

3 352 537

3.

hitta.se

2 947 201

4.

Aftonbladet WebbTV

2 272 007

5.

www.expressen.se

2 198 988

6.

Eniro.se

2 185 544

7.

DN.se

1 803 805

8.

svd.se

1 517 500

9.

hemnet.se

1 381 252

10.

di.se

980 605

Statistik från SverigesAnnonsörer, kiaindex.se. 

Bill Gates sa under uppkomsten av Internet att det bara var en fluga och inte skulle finnas kvar länge. Men motsatsen har bevisats, och det finns ingen indikation på att Internet kommer att försvinna snart. Det finns ingenting som liknar det, och det blir allt lättare att komma åt Internet vart i världen man än är. Nya sajter skapas hela tiden, sociala medier blir allt populärare och fler och fler använder idag Internet. Så frågar du mig så går trenden inte nedåt, den står stabilt där den är och om den rör sig någonstans så är det uppåt. 

 
Källor:

http://home.swipnet.se/~w-62236/interarb.htm 

http://www.idg.se/2.1085/1.348535/10-fakta-sa-anvander-svenskarna-internet

http://www.internetstatistik.se/

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: