Dream and Believe

2013-05-07
20:50:17

Hur blir rullstolen i framtiden?
Eftersom jag har blandat ämnen hejvilt i mitt skolarbete så kör vi nu ett inlägg om rullstolen eftersom jag sitter i rullstol och därför är ganska insatt i vad en rullstol är... Eftersom jag själv sitter i en! :P 
 
Det här är en bild på vad jag tror de flesta tänker på när de hör ordet "rullstol":Det är en manuell rullstol, som man kör själv eller blir körd i. Den är inte eldriven på något sätt och den har två stora hjul (som är raka och inte är vinklade åt något håll... Jag återkommer till det!), två små framhjul och stödhjul bakom rullstolen utifall att den skulle tippa bakåt eller att man skulle stegra som det heter. (Stegra är när man lutar rullstolen bakåt får att kanske undvika hinder som framhjulen kan fastna i, eller för att lättare komma upp på en kant som till exempel en trottoarkant eller en hög tröskel.) 

På http://sv.wikipedia.org/wiki/Rullstol går det att läsa en enkel beskrivning på vad en rullstol är. Det står att en rullstol är ett redskap som är till för förflyttning för personer med rörelsehinder. "Den grundläggande rullstolen består av ett mjukt säte, fotstöd, handtag på baksidan, fyra hjul varav två stora bak och två mindre fram, en aluminiumram, ekrade hjul (oftast) och armstöd" går det att läsa på sidan. 
 
Den manuella rullstolen på bilden (se ovan) är i stort sett bara svart och grå, bortsett från drivringarna som går i silver, samt bromsen som har en röd detalj. Med andra ord ganska tråkig och steril. 
 
En av de första bilderna på en stol med hjul härstammar från 500-talets Kina, och på mitten av 1500-talet hade en spansk kung en rullstol. "Rullstolen" hade hjul (det får man hoppas?!) och fotstöd, sägs det. 
År 1655 byggde klockmakaren Stephen Farfler en rullstol som liknade en trehjulig cykel med kaross och drevs genom att man vevade med händerna. 

Den moderna rullstolen skapades dock först år 1932 av amerikanen Herbert Everest. Everest var förlamad efter en olycka och behövde en rullstol som kunde få plats i en bil. Han slog sig ihop med ingenjören Harold Jennings och resultatet blev den första ihopfällbara rullstolen, gjord i metall.

Nu har utvecklingen gått framåt för rullstolar och idag kan man man hitta mer individanpassade och pimpade rullstolar. Det finns flera färger att välja på, och du kan få delar av rullstolen i coola, söta eller vackra detaljer beroende på ditt önskemål.

Pimpad rullstol
 
 
Om man har problem med ryggen eller benen kan man också kontakta en tekniker som justerar ryggstödet eller fotplattan på rullstolen efter dina önskemål. 

Wikipedias beskrivning av en rullstol (se ovan) är sann, men det är också väldigt enkelt beskrivet. Förr i tiden sattes alla med funktionsnedsättningar på institution, och att behöva rullstolen till något mer än att sitta i och bli körd/köra några meter var inte aktuellt. Idag behöver man rullstolen till att vistas utomhus, såväl som ute i skogen som på guppiga vägar. Den ska alltså vara hållbar och stabil. Även inomhus i smala utrymmen behövs rullstolen vilket innebär att den helst ska vara liten och smidig, även för att man ska kunna lyfta in den i en bil. Man vill kanske ta sig långa sträckor och att rullstolen då ska vara lätt att köra själv.

Utvecklingen har idag gått framåt till eldrivna rullstolar bland annat. Rullstolar som hjälper dig när du kör rullstolen själv manuellt men driver på med hjälp av motorer. Eller permobilar som du styr med hjälp av endast en spak. Det finns också rullstolar som du kan styra med hjälp av en lampa i pannan, om du inte kan röra armarna men vill kunna köra din rullstol själv. Det är svårt att säga vad de hittar på härnäst när det gäller rullstolar, men vad vi kan se går utvecklingen framåt.

Kanske kommer man en dag kunna styla rullstolen precis som man vill och se till att det görs en rullstol precis utifrån dina önskemål från grunden, baserat på vem du är och vad du har för intressen?

Kommer det göras en rullstol som du kan styra helt enbart med röststyrning? Tänk dig att du säger "Kör till mamma" och så gör den det åt dig, med dig sittandes i rullstolen. Det vore praktiskt... 

Eller kanske ser rullstolen en dag ut som på den här bilden som jag hittade på Facebook:Stolen på bilden ser ut att vara svår att köra själv (och väldigt obalanserad eftersom den inte har mer än två stora hjul, men en dag kanske rullstolen är som en fåtölj...

Eller kanske kommer man en dag att kunna sväva fram med rullstolen och kunna hinna före alla bilar på E4an? Nej, jag vet inte. Det jag vet är att utvecklingen går framåt och jag ser framemot att se vad de kommer på!


Källor:
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/vem-uppfann-rullstolen

http://www.isk.kth.se/~eb00naha/rullstol1.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rullstol